Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ


Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει για την Κέρκυρα στα Ακαρνανικά η ψηφιακή εκπομπή των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών δικτύων, τόσο της Digea όσο και της ΕΡΤ.
Ο νομός της Κέρκυρας θα λαμβάνει λήψη των ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών μέσω Ακαρνανικών στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού και μέσω του κέντρου εκπομπής των Λιγγιάδων στα Ιωάννινα για το βόρειο τμήμα του νησιού.
Κοινή απόφαση
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από την Ομάδας Εργασίας για τη Μετάβαση στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, με πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα Δικτύων Σωκράτη Κάτσικα.
Σύμφωνα με απόφαση με τους εκπροσώπους των Digea, ΕΡΤ και Nova, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των κέντρων ψηφιακής εκπομπής για το 2011, όπου τα Ακαρνανικά περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, τόσο για τους σταθμούς της Digea (Mega, Ant1, Star, Skai, Alter, Μακεδονία TV και Alpha) όσο και για το μπουκέτο της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, Βουλή, Sport+, Prisma+, Cine+ και ΡΙΚ). Η Nova, πάντως, δεν φαίνεται να επεκτείνεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης με επίγειο μπουκέτο, μέσα στο 2011.

Μάλιστα, ένα μήνα μετά (Οκτώβριος 2011), η ΕΡΤ σκοπεύει να ξεκινήσει την ψηφιακή εκπομπή και από τους Λιγγιάδες, καλύπτοντας έτσι τα Ιωάννινα, περιοχές της Θεσπρωτίας και κομμάτι της πόλης και της βόρειας Κέρκυρας, ολοκληρώνοντας τη μετατροπή των κύριων κέντρων εκπομπής της ΒΔ Ελλάδας από αναλογικό σε ψηφιακό.
Θα «κλείσει» ο Παντοκράτορας;
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την ολοκλήρωση της αλλαγής σε Ακαρνανικά και Λιγγιάδες, το κέντρο εκπομπής του Παντοκράτορα θα σταματήσει να λειτουργεί για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και δεν θα είναι πλέον εφικτή η λήψη σήματος, είτε αναλογικού, είτε ψηφιακού, για την περιοχή της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕΤΤ, θα υπάρχει κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών με μίνι πομπούς ψηφιακών μπουκέτων για περιοχές που δεν καλύπτονται από το σήμα των δύο κέντρων εκπομπής της ΒΔ Ελλάδας και σε πολύ μικρή ισχύ, ειδικά για τα «τυφλά» σημεία. Κάτι που γίνεται και σήμερα εν μέρει για την αναλογική εκπομπή, σε περιοχές κυρίως της ΒΔ Κέρκυρας.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα της επαρκούς ή μη κάλυψης του νησιού αναμένεται να το δούμε μετά την έναρξη εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών ψηφιακά, καθώς, οι χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν από την Digea δείχνουν κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κάλυψη για την περιοχή της Κέρκυρας...
Που θα μπει ψηφιακή TV το 2011
Οι υπόλοιπες περιοχές που θα ενταχθούν στην κάλυψη της ψηφιακής τηλεόρασης το 2001, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης πομπων που συμφωνήθηκε, είναι:
Για την Digea: Λάρισα (Μάιος 2011), Πάτρα (Ιούνιος 2011), Χανιά και Ηράκλειο (Οκτώβριος 2011)
Για την ΕΡΤ: Λάρισα - Τρίκαλα (Μάιος 2011), Πάτρα (Ιούνιος 2011), Κορινθιακός Κόλπος (Ιούλιος 2011), Ρόδος (Αύγουστος 2011), Αιτωλοακαρνανία (Σεπτέμβριος 2011), Ηράκλειο (Οκτώβριος 2011), Χανιά (Οκτώβριος 2011), Ιωάννινα (Οκτώβριος 2011), Φλώρινα (Οκτώβριος 2011) Μυτιλήνη (Νοέμβριος 2011) Ναύπλιο - Τρίπολη (Νοέμβριος 2011).